Deníček štěněte den po dni

26.07.2014 06:52

1. den

Čerstvě osušené štěně zbavené plodových obalů a hlenů ihned přiložíme k matce, aby se co nejdříve přisálo k bradavce.
Nutnost těsného kontaktu matky a štěňat bezprostředně po porodu je důležitý ze dvou hledisek:

 

  1. Prvních 24 hodin po porodu tvoří matka první mléko tzv.. mlezivo nebo kolostrum, které obsahuje vysoké množství protilátek, chránících štěňata během prvních dnů života před nemocemi.
  2. Pach štěňat spouští u feny řadu instinktivního mateřského chování, který se nevytvoří (nebo slábne až vyhasne) bez kontaktu nebo delší odluky.
    Čím déle je odloučení matky od štěňat, tím slabší jsou její následné mateřské pudy. (Kritická doba může být již 2 hodiny).
    U fen s početným vrhem (3 a více) se nevytváří individuální vztah k jednotlivým štěňatům, ale k celému vrhu. (To je důvod proč můžeme feně bez jejího povšimnutí odebrat nebo přidat štěňata. 

Štěně přichází na svět slepé, hluché, bez zubů. Ještě nemá plně vyvinutou nervovou soustavu, má však silně vyvinuté instinkty přežít. Zdravé životaschopné štěně se kývavými pohyby hlavičky boku na bok a nemotorným, ale rozhodným plazením vpřed snaží najít jediný cíl - teplo matčina těla a bradavku. Po nalezení se ihned šikovně přisaje a používá tzv.. mléčný krok (masírování bradavky předními tlapkami).

Pozorný chovatel si všímá rozdílů v chování štěňat právě v tyto první minuty života. Hodně napovídají o budoucnosti štěňátka.Tato životní energie (biotonus) je totiž produktem šťastné nebo méně šťastné kombinace dědičných vloh rodičů a již v prvních minutách života štěně jasně ukáže, co "v něm je". Štěně, které není schopno přisát se samo a sát (nemá sací reflex), je dědičně poškozené!

Štěně si při prvním úspěšném sání vryje do paměti pachový obraz matčiny bradavky a tento pach bude vyhledávat. Není proto vhodné používat na očistu feny, mléčné lišty a bradavek různé mýdla a oleje. (Vhodná je borová voda.)
Po porodu potřebuje matka a štěňátka odpočinek.
Štěňátka střídavě sají a spí. Matka jejich olizováním bříška, genitálií a análního otvoru povzbuzuje k vyprazdňování.
První stolice štěňat se dostaví hned několik hodin po narození. Je to tuhá tmavohnědá smolka, kterou je vhodné rychle odstranit. Je velmi lepkavá, a pokud zaschne konečníku nebo srsti štěňat, nedá se odstranit. Tuto smolky nikdy nevytahujte násilím, štěně ji musí vypudit samo! Další stolice je již "mléčná" a dostaví se až o několik dalších hodin.
Pokud je nutné z nějaké příčiny přistoupit k umělému odchovu štěňat (z lahve gumovým dudlíkem), je třeba vědět, že počet sacích pohybů a stupeň nasycení štěňat je ve vzájemném vrozeném souladu.
Počet sacích pohybů pro ukojení hladu má štěně dáno. Pokud se předčasně nasytí kvůli příliš velkému otvoru v dudlíku, neprovede dostatečné množství sacích pohybů, zůstane mu neukojený sací reflex (bude sát náš prst).
A naopak, pokud z důvodu příliš malého otvoru štěně vyčerpá daný počet sacích pohybů, zůstane nenasycené a bude slabě prosperovat.

Co je nezbytné udělat hned v první den po porodu:

* Každé štěně označit (barevnou stužkou), odvážit ho, zaznamenat hmotnost a biotonus, zbavit ho smolky a dohlížet, aby se vydatně napilo mleziva.

* Místo, kde jsou štěňata udržovat v suchu, bez průvanu při teplotě cca 25-27 ° C. Vyšší teplota cca 35-37 ° C má význam pro štěňat nízké porodní hmotnosti, slabě prosperujícím nebo oslabeným štěňatům (např. po císařském řezu).

* Podat feně kalcium jako prevenci před odvápněním (poporodní eklampsie). Následně toto podávat v rozumných, veterinářem doporučených dávkách po celou dobu kojení.

* Podat feně lehké jídlo a dostatek tekutin.

* Dbát na pravidelné venčení feny (i proti její vůli). Plodové obaly a větší množství požratých placent působí projímavě a mohou způsobit feně střevní potíže (průjem).

2. den

Mírný pokles na váze štěněte je běžný jev - první mléko (kolostrum) má projímavý účinek a řádně vyprázdní střívka štěněte po porodu od smolky - pozůstatků z doby těle matky. Jen u silně mléčných fen mohou štěňata přibírat od prvního dne bez přechodného úbytku váhy.
Štěňata nepotřebují žádnou zvláštní péči ze strany chovatele.

Prvních 14 dní procházejí fází vegetativní, tj. celý den střídavě spí, sají a vyprazdňují. Jsou to izolované tvory, které nevnímají kromě vlastních potřeb nic kolem sebe ani sourozenců. Pokud naříkají, jsou buď hladové, necítí teplo matky (sourozence), nebo se potřebují vyprázdnit. Můžeme jim pomoci jemným masírováním v oblasti bříška a genitálií.
Fenka potřebuje neomezený přísun kvalitní stravy a dostatek tekutin. Prvních 14 dní opouští bedničku jen na nezbytný čas venčení,(pozor na misku s vodou bez dozoru přímo v bedně, štěňatům hrozí utonutí!).
Štěňátka prvních 14 dnů nemají vyvinutou termoregulaci, matka jejich svojí neustálou přítomností udržuje v teple. Je vhodné používat jako podložku pod matku a vrh chlupaté deky, které lépe udržují teplo a sucho a štěňátka se po nich snáze plazí. (Hladké prostírání jsou pro štěňata klouzavé, chladivé a vlhké!) Ideální jsou deky typu VetBed a DryBed, jejichž speciální vlákno odvádí vlhkost, takže štěňátka i matka jsou v suchu a teple.
Prvních 14 dnů není vhodné stříhat nehty u štěňat. Obzvláště ne na zadních tlapkách, protože pomocí nich se štěňata šikovně plazí za zdrojem mléka a silně zapírají při sání.
Pohyby štěňat jsou tzv.. "Do kruhu", jsou instinktivně dáno tím, že v přírodě by feny rodily do prohlubně, ze které se mláďata kruhovým pohybem nedokážou vzdálit a tím se ohrozit. Tento pohyb je doplněn o tzv.. hledací pohyb, když štěně pravidelně kývá hlavičkou ze strany na stranu, čímž "sondují", hledá přítomnost matčina těla. Pokud ho nenajde, dává svou bezmocnost hlasitě najevo a matka ho navrátí zpět "pod sebe".

3. den

Odpadávání pupečního pahýlu štěňat. Pokud místo není začervenalé, nevyžaduje žádnou zvláštní pozornost.

4. - 7. den

V chování štěňat nenastanou žádné várazné změny. Celý den spí a sají, močí pravidelně s pomocí matky. Stolici mívají velmi sporadicky (jednou za tři nebo čtyři dny), skoro všechno mateřské mléko spotřebovávají na růst. Štěňata každým dnem pozvolna přibývají na váze. Matka se po porodu čistí (cca tři týdny), výtok z pochvy je červenohnědý, bez chorobného zápachu. Fena pečuje o čistotu porodní bedy i štěňat, opouští je jen na čas venčení. Chovatel se v ideálním případě stará jen o pohodu a výživu feny.

8. -9. den

Štěňata by měla dosáhnout dvojnásobku svojí porodní hmotnosti. Matka kojí cca každé dvě hodiny i v noci. Občas už sama opustí porodní bednu, aby se protáhla a napila. Nenechává však štěňata dlouho samotná. Stolice štěňat má různý charakter, od žlutých "míchaných vajíček" až po hnědý a tuhý výkal.

10. den

Ne všechna štěňata ve vrhu jsou stejně stará, může mezi nimi být i několikadenní věkový rozdíl - až 5 dní. Je to dané postupným uvolňováním a dozráváním vajíček a následně jejich postupným oplodněním v těle feny. Některým starším štěňatům se mohou už začít pomalu otvírat oči. Je u nich možné pozorovat první nekoordinované pokusy o chůzi.

11. den

Oči jsou do poloviny otevřené. Objevují se první hlasové projevy nevůle, náznak vrčení.

12. den

Postupně otvírané oči jsou ale ještě stále bez plně vyvinutého zraku. I když už má štěně oči otevřené a reaguje na světlo, neznamená to, že vidí. Štěňata mají v následujících dnech vysloveně "přihlouplý" výraz, a ten, kdo to vidí poprvé, si může myslet, že jde o vývojovou vadu.

13. den

Nekoordinovaný pohyb se postupně mění v chůzi, časté jsou hlasové projevy a vrčení. Nadále se u štěňat vyvíjí zrak a sluch. Matka kojí každé dvě až tři hodiny, v noci se pauzy postupně prodlužují na čtyři až pět hodin. Štěňata už mají poně vyvinutou termoregulaci. V noci (a brzy i přes den) začíná fena mezi kojením pomalu opouštět pelech a většinou zůstává odpočívat nedaleko porodní bedny.

14. den

Čas na první odčervení a stříhání drápků. Drápky jsou po ostříhání velmi ostré, a aby se štěňata navzájem nepoškrábala, je vhodné otupit je pilníkem na nehty, hlavně na předních tlapkách. Štěňatům se objevují první zoubky, přední řezáky, kojení proto může být pro fenu bolestivé, je dobré ji přidržet. Nekteré feny začínají kojit vsedě. Pokud má fena dost mléka a štěňata pěkně přibírají na váze, není důvod přikrmovat, jestli dosta mléka nemá, je žádoucí přikrmovat speciálním sušeným mlékem pro psy. U štěňat dochází k náznakům prvních her a vzájemného poznávání.

15. den

Štěňata objevují své sourozence, matku i své končetiny. Olizováním a okusováním začínají poznávat svoje bezprostřední okolí. Okusují matčiny uši, očásky sourozenců... Poprvé se objevují projevy radosti, vrtění ocáskem. Všechno to trvá jen několik vteřin, většinu dne štěňata prospí. 

16. den

U štěňat začíná rozvoj čichu. Očichávají vše, co se jim "dostane pod nos". S tím souvisí i vzrůstající zvědavost štěňat a také pohybová aktivita. Bezcílně se pohybují po porodní bedně, přitom často hlavou vrážejí do jejich stěn.

17. - 18. den

Začíná výměna srsti, štěňata se pomalu barevně "pročišťují"- Od tohoto dne se začínají navzájem vnímat. Komunikace mezi sourozenci je velmi krátká a intenzivní, většinu dne ještě stále prospí.

19. den

Štěňatům se otevírají zvukovody a intenzivně se rozvíjí jejich sluch. Pozor na silné a stresující zvukové podněty. Každý nový extrémně silný a nepříjemný zvuk může být pro štěňě, které bylo doposud hluché, šokující. Mohl by v něm zůstat trvalý strach z určitého zvuku.

20. den

Štěňata už mají plně vyvinutý zrak a čich (sluch se stále vyvíjí). Na krátký čas jsou schopna vnímat i obrazy a pachy širšího okolí pelechu, venkovní prostředí, trávu, vodu... Ještě stále je třeba dávat pozor na silné zvukové podněty. Štěňata si spolu hrají, okusují se, objevuje se u nich první projev loveckého pudu - úchop a zatřepání kořistí. Čas aktivity na úkor spánku se prodlužuje.

21. den

V tento den už musí být zrak včetně schopnosti vidění plně vyvinutý u všech štěňat ve vrhu. Na zvukové podněty by měla všechna štěňata reagovat pohybem uší nebo přikrčením. Zvědavost je také v tomto a následujících dnech plně rozvinutá a my už můžeme u jednotlivých štěňat ve vrhu sledovat rozdíly v její intenzitě. V tento den jsou žu šěňata schopná sama opustit pelech a při nebezpečí se do něho rychle vrátit. Pokud tomu tak není, je štěně dědičně poškozené. Také přichází ke slovu role otce a ostatních členů smečky. V přírodě je to období tvrdé selekce. Štěně, které se nepodřídí v tvrdé hře s otecem a nevrátí se včas do pelechu na kojení, je ztracené, matka ho už nepřijme. Štěňata proto od tohoto dne musí mít i v našich domácích podmínkách jasně definovaný pelech (na spaní a oddech) a jeho okolí (na hry, učení a vyprazdňování). Jsou velmi učenlivá a čistotná. V tomto věku se po probuzení jdou vymočit mimo pelech. 

22. den

Fena začíná kojit vestoje. I když má dost mléka, je načase začít štěňata pozvolna přivykat i na jiný druh potravy (sušené psí mléko, popřípadě startovací granule rozmáčené v psám mléce, kaše, mleté maso...) Štěňata začínají žebrat olizováním koutku tlamy feny, kterým ji dráždí k vyvrhnutí potravy. Máme-li to štěstí a naše fena má vzácně zachovaný tento přírodní instinkt, můžeme ze začátku přikrmování nechat na ní. Strava, kterou vyvrhne, je pro ně tím nejlepším. Fenu pak krmíme vydatněji.

23. den

Štěňata okusují vše ve svém dosahu, mají už prožezané všechny řezáky a špičáky, nejsou však ještě schopna kousat potravu. K nasycení používají jazyk, a proto potřebují kašovitou stravu. Štěňata se díky přikrmování začala intenzivněji vyprazdňovat. Matka už v tomto období nepožírá jejich stolici s takovou horlivostí, jako tomu bylo na začátku.

24. den

Štěňata procházejí prudkým rozvojem a velmi rychle se učí. Projevjí se u nich již téměř všechny způsoby chování dospělého psa. Okusování, nahánění, pošťuchování, vrčení, cenění zubů, lovecké a bojové hry, nošení předmětů, třepání kořistí.... Při společných hrách se učí regulovat sílu kousání a reagovat na bolestivou odezvu sourozenců a okolí. V tomto období potřebují mnoho podnětů nejrůznějšího druhu, manipulaci a hry s člověkem., s dětmi...

25. - 27. den

V následujícím období (mezi třetím a sedmým týdnem) si štěňata uloží do paměti určité obrazy a vzorce chování. Všechno, co chovatel v těchto dnech zanedbá, bude mít pro ně nezvratné následky.  Ta, která v tomto období budou mít málo kontaktu s lidmi, s dětmi a se psy, budou navždy plachá a bojácná, neschopná navazovat kontakty. Početné a časté návštěvy našich známých, jejich dětí či zájemců o štěňata jsou proto pro správný rozvoj vrhu a pro jeho socializaci velkým přínosem.

28. den

Je čas na druhé odčervení štěňat.

29. den

Koncem čtvrtého týdne už mají štěňata vyměněnou srst.

30. den

Štěňata jsou již schopna přijímat bez problémů přirozenou stravu. Matka kojí už jen dvakrát až třikrát denně a vestoje. Přichází čas na pozvolný odstav, který si fena reguluje sama. Při komunikaci štěňat je již patrný jejich výraz a mimika tváře a uší, pohyb je stále koordinovanější.

 

 

Toto dílo je duševním vlastnictvím manželů Tušanových a je zveřejněné na "www.rr.sk".

 

Těhotenský deník

Elektronická verze deníku *Pregnancy kalendar* je výborná pomůcka, kterou spolu s deníkem chovatele *Breeders diary* využívají chovatelé psů všech plemen na celém světě. Je dílem manželů Tušanových a je umístěná na informačním portále "www.rr.sk". Po zadání datumu krytí se automaticky vygeneruje těhotenský deník fenky, který spolu s obrázky vývoje plodu denno-denně informuje o tom, co se děje ve vnitř naší fenky během jejího těhotenství. Chovatelům zároveň poskytuje cenné rady, jak sa starat o fenku v době mateřství a objasňuje změny v jejím chování.

Deník chovatele
Podobně jako u těhotenského deníku *Pregnancy kalendar*, existuje i elektronická verze deníku chovatele *Breeder’s diary*. Je to rovněž výborná pomůcka, která je doporučena hlavně začínajícím chovatelům. Je dílem dlouholetých chovatelů, manželů Tušanových a je umístěná na informačním portále "www.rr.sk". Výhodou je, že po zadání datumu porodu sa automaticky vygeneruje aktuální den po narození vrhu, který podrobně průběžně každý den dává chovateli cenné rady o tom, jak se starat o fenku a její štěňátka od porodu až po odchod štěňat do nových domovů. Pomáhá chovatelům lépe pochopit vývoj a potřeby štěňat v jejich přesně daných vývojových fázích.